top of page

Bryson viktresa

Uppdaterat: 11 maj

Golfens motsvarighet till hulken - experimentet som var på allas läppar.


Hur gjorde han och varför?Efter säsongen 2019 uttalade sig Bryson DeChambeau om att han nästa år skulle komma tillbaka och se ut som en helt annan person, han antydde då att han skulle öka sin kroppsmassa.


Det lyckades han med.


I mitten 2020 hade DeChambeau gått upp 50 pounds, ca 22 kg. Han var då 185 cm lång och gick från ca 88 kg till 110 kg.


Målsättningen med förvandlingen var att öka sin svinghastighet och slå längst inom den profesionella golfen.


Och även det lyckades han med.


Säsongen 2021 hade han en genomsnittlig svinghastighet på 133 mph, det är 19 mph snabbare är snittet på touren. Han ökade sin svinghastighet med 18% från säsongen 2018.


Hur gjorde han?


Initialt var det en del som började ifrågasätta hans stora viktökning på så kort tid. Många tänkte nog att han gick upp 22 kg i muskelmassa, vilket är omöjligt att göra på så kort tid. I alla fall på ett lagligt och sportsligt sätt, vilket det var en del som ifrågasatte.


Viktökning behöver inte vara synonymt med enbart muskeltillväxt. Vågen visade att han hade gått upp 22 kg, men han pratade inte så mycket om hur många kilo muskler han ökade sin kroppsmassa med. Saken är den att han ökade både sin muskelmassa och fettmassa, och fettmassan går snabbare att öka än muskelmassan.


För att gå upp i vikt är ett kaloriöverskott ett måste, att helt enkelt äta mer än normalt.


Så hur åt då Bryson under den här perioden?


En standardfrukost bestod av:

  • 4 ägg

  • 5 skivor bacon

  • några smörgåsar

  • 2 proteindrinkar

Den måltiden innehåller cirka 1500 kalorier.


Utöver det åt han flertalet mellanmål samt lunch och middag. Lägg där till ytterligare 5-7 proteindrinkar per dag.


Enligt honom själv år han 3500 kalorier per dag, enligt honom själv var det bara en uppskattning. Baserat på kaloriinnehållet i hans frukost samt övriga mål under dagen så tror jag att han åt mer än så, snarare 5000 kalorier.


Vad krävs då för att öka i vikt och hur snabbt kan det gå, i det här fallet, fettmassan?


En idrottare rekommenderas äta 30-40 kalorier per kroppsvikt, för att uppnå energibalans. Vilket då innebär att man varken går upp eller ner.


Högt räknat, låt oss räkna på att han i snitt vägde 100 kg x 40 kalorier = 4000 kalorier per dag.


Om man under 1 vecka har ett kaloriöverskott på 500 kalorier per dag resulterar det i en ungefärligt viktuppgångstakt på ca 0,5 kg/vecka. Det går givetvis även att ligga på ett större överskott och öka mer.


Bryson hade ett ungefärligt kaloriöverskott på 1000 kalorier per dag, det skulle innebära en viktuppgång på 1 kg/vecka. Och det blir då 12 kg på 3 månader, en uppgång i fettmassa.


Det är fullt rimligt att han ökade sin kroppsmassa i form av fett så snabbt på så kort tid.


Muskelmassan då?


Hur snabbt man kan bygga muskler beror på:

  • träningsprogrammens uppbyggnad och innehåll

  • ålder

  • gener

  • kost

  • sömn

  • övrig stress i livet

Det krävs minst 8 timmar sömn per natt, det är när vi sover som kroppen repareras och byggs upp.


Det är också viktigt med progressiv överbelastning i träningen, att man succesivt ökar belastningen.


Man behöver även ha bra gener, att man svarar bättre på träningen. Vilket innebär att man har lättare att bygga muskler (på engensla kallas det för en high responder).


Normalt är att en medeltränad person kan öka cirka 4-5 kg muskler per år och en mer träningserfarenhet 2-3 kg per år. Otränade personer kan bygga muskler snabbare.Varför gjorde han det?

Målsättningen med Brysons kostintag och träning var att öka sin kroppsmassa. Det gjorde han i kombination med svingförändringar och svinghastighetsträning som skulle generera en högre svinghastighet.
Massa x acceleration = Kraft

Power = förmågan att kunna skapa mycket kraft på kort tid.Hur har det gått?

Experimentet har inte enbart varit lyckat. Som bilden i inledningen visar har han till dagens datum minskat mycket av sin vikt. Han har erkänt att hans kosthållning inte var bra för hans kropp. På grund av en ensidig kost innehållande stora mängder protein har han brottats med magproblem, sjukdomar, inflammationer, skador samt negativ påverkan på vissa organ.


Efter att ha ändrat om sin kost gick han ned 10 kg på 1 månad. Han har ändrat om sin kost och undviker saker som alkohol, gluten, socker och mjölkprodukter. Han är kvitt inflammationer, mår bättre samt känner sig yngre och lättare.


Vem vet vad "vetenskapsmannen" Bryson hittar på här näst, en sak är i alla fall säker, det här experimentet hade sina för- och nackdelar.

 

Besök gärna min hemsida och upptäck hur jag

kan hjälpa dig på din resa mot lägre scorer.


2 visningar0 kommentarer